Dood door vallen “sluipmoordenaar” voor senioren

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte 4 december bekend dat er in 2018 gemiddeld bijna dertien mensen per dag stierven door een ongelukkige val. Ruim driekwart van de overledenen was 80 jaar of ouder. Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Dat is een schokkend percentage, maar we weten dat het gebeurt. Bij KBO-PCOB noemen we dood door vallen, omdat het zo onverwacht komt, niet voor niets een sluipmoordenaar voor senioren.”

lees meer

Wmo verandert in 2020

Voor gebruikers van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaat er komend jaar een aantal dingen veranderen. De Wmo krijgt o.a. per 1 januari 2020 een ander abonnementstarief, het vaste tarief voor de eigen bijdragen aan Wmo-voorzieningen. Wij zetten op een rijtje wat klanten van de Wmo kunnen verwachten.

lees meer

Iedereen moet digitaal mee kunnen doen

De Tweede Kamer sprak 4 december over het onderwerp Digitale Overheid. KBO-PCOB onderschrijft dat iedereen digitaal mee moet kunnen doen van harte. Voor mensen voor wie de digitale weg niet werkt, moet daarnaast ook altijd een alternatief beschikbaar zijn.

lees meer

Hulp bij belastingaangifte

Het duurt nog wel even, maar het zou wel prettig zijn als u zich vroegtijdig aanmeldt als u voor het eerst van onze belastinghulp gebruik wilt maken.

Aanmelden kan vanaf begin januari bij Reintje van der Wal, 055 36622 58 of walnorde@outlook.com

Bent u al eerder door één van ons geholpen dan krijgt u begin februari een code thuisgestuurd.

Bewaart u die goed, want de code hebben we nodig bij het doen van uw aangifte.

lees meer

Kerstlunch Ouderenfonds 2019

Inmiddels Volgeboekt

Het is weer tijd voor mooie initiatieven in de maand december. Het Ouderenfonds organiseert ook dit jaar weer de kosteloze kerstlunch voor ouderen. Dit keer niet alleen in de Cantharel (maandag 16 december van 11.00 tot 14.00 uur) maar ook bij Van der Valk Apeldoorn (Landgoedlaan 26, woensdag 11 december van 11.00 tot 14.00 uur).

lees meer

Café Doodgewoon

Café Doodgewoon is dé ontmoetingsplek in Oost -Veluwe waar informatieve thema’s over palliatieve zorg besproken worden. Mensen met een levensbedreigende ziekte, hun familie, vrienden en andere belangstellenden voor dit thema zijn van harte welkom. Het netwerk palliatieve zorg Oost Veluwe organiseert deze avonden in de gemeente Apeldoorn. Er zijn altijd meerdere ervaren hulpverleners en vrijwilligers aanwezig van de Kap en hospice Apeldoorn. Deze avond wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Apeldoorn.

lees meer

‘Oud Geleerd Jong Gedaan‘ in Apeldoorn houd uw geest scherp en fit met interessante colleges

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan presenteert, in samenwerking met De Drie Ranken, begin 2020 in Apeldoorn twee collegereeksen. In oktober 2019 werd de eerste succesvolle reeks gehouden over biotechnologie. Met 35 enthousiaste deelnemers was de groep vol. Helaas moesten we meerdere mensen die ook nog graag mee hadden willen doen teleurstellen. Dus tijdig aanmelden is van belang. Senioren (60+) zijn onze eerste doelgroep, maar in principe is iedere geïnteresseerde van harte welkom! Bij over-intekening gaan de 60+ers voor. Iedere collegereeks bestaat uit vier deelcolleges.

lees meer

Themazondagen ’75 jaar bevrijding’ op Bronbeek

Voor 2019-2020 hebben de stichtingen Klein Bronbeek, Indisch Erfgoed en Kumpulan in samenwerking met Museum Bronbeek als jaarthema ’75 jaar bevrijding’ gekozen. Op 10 november vindt de eerste van deze reeks Themazondagen plaats.

lees meer

Social Media Café in Berghorst

Er is iedere EERSTE en DERDE woensdag van de maand Social Media Cafe, ’s middags van 14:00 tot 16:00 uur in Woonzorgcentrum Berghorst, Gijsbrechtgaarde 30, 7329 CB in De Maten in Apeldoorn. Genoeg gratis parkeergelegenheid op het terrein of in de omgeving.

Vanwege de feestdagen is het rooster aangepast, we zijn er op 4 december 14-16 uur en daarna pas weer op 15 januari 2020 14-16 uur.

lees meer

Dag voor Senioren | Dag van de Ouderen

Senioren Actief 2019 op 5 oktober in Sprengeloo Apeldoorn.
Sportief of recreatief bewegen; lichamelijk en geestelijk fit blijven; gezond eten en drinken.
Meedoen en Bij de tijd blijven. Ontmoeten, demonstraties en presentaties. Ontspannen en gezellig.
Jong en oud hebben vrijblijvend en gratis toegang.

5 oktober 2019 van 10.00 – 16.00 uur
Locatie: Sprengeloo, Sprengenweg 81, (ingang Prinses Beatrixlaan), Apeldoorn, (055) 357 53 12

lees meer

Interessante websites

Er zijn vele artikelen en websites met interessante informatie. Hieronder volgt een opsomming waarbij u kunt doorklikken naar de website.

lees meer

Bijna met pensioen? Hier moet je op letten

Als je met pensioen gaat dan verandert er veel. In plaats van loon krijg je pensioen en misschien ook Aow. Bekijk onze handige tips over wat er voor jou verandert.

lees meer

Gemeente pakt jeugdproblematiek aan

Veel gemeenten in Nederland hebben te maken met oplopende financiële tekorten op jeugdhulp. Apeldoorn is daar helaas geen uitzondering op. In opdracht van de gemeente onderzocht KPMG hoe het zover heeft kunnen komen en hoe de situatie kan worden verbeterd.

lees meer

Samen055

Iedereen doet mee in Apeldoorn. Dat is ons uitgangspunt. U doet mee door bijvoorbeeld activiteiten met anderen te ondernemen die bij u passen. Door andere mensen te ontmoeten voor een kopje koffie of samen iets actiefs te doen. Wij vinden het ook belangrijk dat u uw talenten in kunt zetten.

lees meer

KBO-PCOB-energiemeldpunt leidt tot maatregelen

Het Meldpunt Energielasten Senioren van KBO-PCOB bracht – en brengt nog steeds – schrijnende voorbeelden aan het licht van senioren die in de problemen komen door de stijgende energielasten. De media besteedden hier ruim aandacht aan, onder andere in dagblad De Telegraaf. En vervolgens leidt ons meldpunt nu tot concrete maatregelen in Den Haag.

lees meer

Ouderen beschermen zich beter tegen online criminaliteit

Nederlandse vijftigplussers zijn een stuk assertiever geworden als het gaat om het beschermen van hun persoonlijke gegevens op internet. Ze nemen concrete maatregelen om zich te wapenen tegen online gevaren.

lees meer

Nieuwsbrief ‘Apeldoorn Deze Week’

Abonneer u op de wekelijkse digitale nieuwsbrief ‘Apeldoorn Deze Week’ en blijf op de hoogte van het laatste Apeldoorn-nieuws.

lees meer

Nieuwe betalingswet PSD2

KBO-PCOB pleit voor heldere informatievoorziening
Voor betalingsverkeer is een nieuwe wet ingegaan: PSD2. Wat de wet precies regelt, is ingewikkeld, ook voor senioren. KBO-PCOB dringt daarom aan op goede informatievoorziening.

lees meer

Korten op pensioen: tien vragen en antwoorden

De kranten staan er vol van: de kans op korten bij een flink aantal pensioenfondsen neemt toe. Waarom moeten pensioenfondsen korten? Wij zetten de ontwikkelingen van de laatste weken op een rijtje aan de hand van vragen.

lees meer

De beurs voor 55-plussers!

U komt toch ook?

Van woensdag 13 tot en met zaterdag 16 november vindt de 55 Plus Expo plaats in de IJsselhallen te Zwolle.

lees meer

Recreatie: Schaken

Beginnerscursus schaken senioren in Het Bolwerk

In wijkcentrum Het Bolwerk zijn vanaf 9 januari 2019 weer schaaklessen voor senioren. Er start een beginnerscursus voor mensen die nog niet (of een beetje) kunnen schaken. Deze cursus telt twaalf lessen. De eerste les is een gratis proefles.

lees meer