Vrijwillige ouderenadviseur
Alle ouderen kunnen gebruikmaken van de diensten van een vrijwillige ouderenadviseur. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Wij leggen u graag uit waarom.
De afgelopen jaren is er heel veel veranderd in de voorzieningen die ouderen ondersteunen. Te veel om dat allemaal bij te houden. Ouderen willen en moeten langer zelfstandig zijn en in hun eigen omgeving actief blijven. Maar ze willen dat wél zelfstandig en op eigen kracht kunnen doen. Dat is allemaal wel fijn, maar op sommige momenten kunt u niet meer alles alleen. Dan is hulp wenselijk en vanzelfsprekend. Wacht niet tot het moment dat het echt niet meer gaat.
Stel uzelf de volgende vragen:
- Kan ik nog alle huishoudelijke taken zelf? Koken? Kan ik nog goed voor mijzelf zorgen? Heb ik verpleeghulp nodig?
- Heb ik behoefte aan hulpmiddelen, zoals een rolstoel?
- Is mijn woning nog wel geschikt om veilig te wonen? Zijn er aanpassingen nodig, zoals een traplift?
- Heb ik recht op financiële regelingen en subsidies, zoals huur- of zorgtoeslag?
- Kan ik mijn administratie nog wel zelfstandig voeren? Heb ik hulp nodig als de financiën veranderen door plotseling hoge zorgkosten?
- Kan ik reizen met eigen of openbaar vervoer voor het bezoeken van familie, vrienden of de kaartavond?
Nee? Dan zijn er andere mogelijkheden, zoals de PlusOV-taxi of Valys voor buiten de regio.
- Kan ik mijn boodschappen nog zelf doen of mijn tuin onderhouden?
Nee? Dan kan een vrijwilliger u misschien helpen. - Voelt u zich soms alleen of zoekt u meer gezelschap? Wilt u samen met anderen uw hobby’s doen of gezellig koffiedrinken? Zo ja, dan kunt u deelnemen aan de vele activiteiten en cursussen in uw wijk.
- Bent u mantelzorger en heeft u daar vragen over?
- Of heeft u misschien andere vragen?
Als u zelf geen hulp kunt inschakelen, helpen wij u daar graag bij. Bijvoorbeeld bij een gesprek met de gemeente, het WMO-loket, de woningcorporatie of een zorginstelling. Wij geven onafhankelijk advies en hulp. U bepaalt zelf wat u uiteindelijk gaat doen. Het is uw verantwoordelijkheid en uw besluit.
Waarom zijn de adviseurs er?
Vanaf 2015 hebben de gemeenten de taak gekregen om de zorg voor ouderen op zich te nemen. In Apeldoorn zijn veel mogelijkheden die u kunnen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Gemeentes hebben de plicht gekregen ervoor te zorgen dat ouderen worden bijgestaan als ze gebruik willen maken van de voorzieningen. In Apeldoorn heeft de gemeente o.a. aan het Seniorenplatform Apeldoorn gevraagd hiervoor te zorgen.
De ouderenadviseur is er om u bij te staan als u hulp nodig heeft, door u te adviseren en er samen ervoor te zorgen dat deze hulp er komt en goed verloopt. Wacht dus niet als u een vraag heeft. Maak gebruik van de diensten van de adviseur. Ze doen dit graag en er zijn geen kosten aan verbonden.
Hulp aanvragen van een vrijwillige ouderenadviseur
Wilt u hulp van een vrijwillige ouderenadviseur, stuur dan een e-mail naar Theo Hoogeveen – t.hoogeveen3@upcmail.nl: met daarin uw naam, adres en telefoonnummer. U ontvangt een telefoontje om nader af te spreken. U kunt ook bellen naar 06 49 19 66 18.