Medewerkers thuiszorg en vakbond zetten actie in Apeldoorn door

Stentor 26-02-2016

Thuiszorg medewerkers verenigd in FNV Zorg & Welzijn gingen donderdag door met hun acties in Apeldoorn. De thuiszorgmedewerkers van Vérian voeren al langer actie voor goede zorg. Gisteren hielden zij urenlang het stadhuis van Apeldoorn bezet. Het contract tussen de gemeente en Vérian loopt af op 1 juni 2016.

Thuiszorgorganisatie Gelderthuiszorg heeft zich als nieuwe aanbieder opgeworpen. “Gelderzorg wil de thuiszorgmedewerkers van Vérian overnemen, maar alleen tegen een forse verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden”, zegt FNV. Marian Beldsnijder, FNV Zorg & Welzijn: “Dit is het gevolg van het beleid van de gemeente Apeldoorn. Zij bieden een veel te laag tarief voor de thuiszorg, terwijl de gemeente 2 miljoen euro van het thuiszorgbudget uit 2015 over heeft, er vijf ton is gereserveerd voor vernieuwing van de thuiszorg en Van Rijn miljoenen extra geld beschikbaar heeft gesteld.”

Buurtzorg

In Apeldoorn krijgen ruim 270 inwoners schoonmaakhulp van TSN, die andere thuiszorgorganisatie met grote financiële problemen. “Nu TSN dreigt failliet te gaan, is er een voorstel van Buurtzorg gekomen om de cliënten en hulpen van TSN over te nemen. Daarvoor moet de gemeente voor 2016 40.000,- extra betalen als transitievergoeding”, zegt de gemeente Apeldoorn. “Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten geen extra geld te gaan betalen aan Buurtzorg. Buurtzorg kan wel als aanbieder van schoonmaakhulp in Apeldoorn intekenen op de raamovereenkomst net zoals de andere aanbieders.”

Blokhuis

Verantwoordelijk wethouder Paul Blokhuis: “Buurtzorg is welkom in Apeldoorn om de schoonmaakhulp van TSN over te nemen. Daarbij gelden dan dezelfde voorwaarden als voor andere aanbieders waarmee Apeldoorn nu een contract heeft. Onze tarieven zijn met 21 euro en 25 euro in orde. Als we Buurtzorg extra geld zouden geven, zouden we ook de andere aanbieders moeten compenseren en dan hebben we het over een half miljoen euro, alleen al dit jaar. Voor dat geld is dan geen enkel huis extra schoongemaakt. Om dezelfde reden gaan ook andere grote gemeenten niet in op het bod van Buurtzorg. Er is voldoende interesse bij diverse aanbieders voor het overnemen van de schoonmaakhulp. Dus, als Buurtzorg geen interesse heeft, zal er een andere aanbieder worden gevonden om het werk bij de cliënten en de schoonmaakhulpen van TSN over te nemen. Het is erg vervelend voor de cliënten en de hulpen dat de onzekerheid nu nog voortduurt. Wij hopen dat cliënten hun eigen hulp kunnen houden maar dat kan ik niet garanderen.”

En nu?

De gemeente gaat in overleg met de bewindvoerders van TSN nu kijken naar het vervolg. TSN heeft aangegeven tot eind april de schoonmaakhulp door te zetten. De gemeente heeft er vertrouwen in dat voor die datum een goede oplossing is gevonden zodat de cliënten niet zonder schoonmaakhulp komen te zitten.